Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb vorige week zorgverlof aangevraagd omdat mijn vrouw een zware hersenschudding heeft en ontzettend in haar rug heeft en haar schouder heeft gekneusd. We hebben ook 2 kinderen een van 5 en een van 6 maand. Dus reden genoeg lijkt mij om zorgverlof aan te vragen. Mijn leidinggevende geeft mij in eerste instantie met veel tegenstribbelen verlof maar blijft zeggen dat ik iemand moet regelen. Met veel moeite heb ik deels van de dag op donderdag en vrijdag voor 4 uurtjes iemand kunnen vinden. Nu krijg ik vrijdag van mijn leidinggevende te horen dat het geen zorgverlof is maar dat ik 2 dagen calamiteitenverlof krijg en de rest van de week van mijn verlofdagen af gaat en dat hij wil dat ik maandag gewoon weer kom werken. Mijn vraag: mag dit zo maar? Mag het bedrijf mij het zorgverlof verbieden/weer intrekken?? Er is een vervanger voor mijn werk dus het bedrijf komt niet in de problemen.

Er zijn drie soorten zorgverlof, kortdurend zorgverlof, calamiteitenverlof en langdurig zorgverlof.
Kortdurend zorgverlof is als uw partner zorg nodig heeft en u de enige bent die deze zorg kan bieden. Als iemand anders deze zorg op zich kan nemen, heeft u geen recht op kortdurend zorgverlof.
Calamiteitenverlof is bv voor als uw kind plotseling ziek wordt en u uw kind op school op moet halen. Hier heeft u dus recht op als er zich een plotselinge situatie voordoet die u meteen moet oplossen.
Langdurig zorgverlof is als u de zorg voor iemand op u wilt nemen die langdurig ziek is of hulpbehoevend is. Ook hier geldt weer dat de zorg noodzakelijk is en niemand anders deze zorg op zich kan nemen.
Voor beide soorten zorgverlof moet u een aanvraag indienen bij uw werkgever. De werkgever kan deze aanvraag alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. U gaf al aan dat daar geen sprake van is, waardoor uw werkgever het zorgverlof niet kan weigeren als u verder aan bovengenoemde voorwaarden voldoet. Het intrekken van het zorgverlof lijkt mij niet toegestaan.
Mocht er op u een cao van toepassing zijn, kunnen hier andere regels in zijn opgenomen betreffende het verlof. Dan gelden deze regels, ook als deze nadeliger voor u zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb alles geprobeerd om iemand te vinden die bij haar kan blijven. Maar heb niemand kunnen vinden. Wij hebben een eigen cao maar die verwijzen naar de wettelijke voorschriften. Het eenigste verschil is dat zij het volledige loon door betalen.


Dan is de cao in uw geval in het voordeel van u. Normaal geldt bij kortdurend zorgverlof een loondoorbetaling van 70%.
De wettelijke regels zijn dat uw werkgever het (kortdurend) zorgverlof niet mag weigeren nu er niemand anders voor uw vrouw kan zorgen en uw werkgever niet in ernstige problemen komt als u met verlof bent. Uw werkgever mag hiervoor ook geen verlofdagen afschrijven.
Ik zou dit nogmaals bespreken met uw werkgever. En misschien om uw werkgever te overtuigen dat uw vrouw echt zorg nodig heeft, een verklaring hiervoor van de arts vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb hem een foto laten zien van mijn vrouw zijn gezicht hoe zwaar ze verwond is in haar gezicht (schaafwonden) en ik heb een brief van de huisarts (nog niet laten zien en ook niet om gevraagd) daar staat in: mevrouw heeft een hoofdtrauma op gelopen en moet iedere form van prikkels vermeiden. Dat moet dan toch genoeg zijn ljjkt mij?


Ik adviseer u om toch nog eens met uw werkgever hierover te praten. Ook te vragen waarom het verlof niet wordt verleend. Ik wil ook best voor u contact met uw werkgever hierover op nemen. Indien u dit wilt, kunt u met mij persoonlijk contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mevrouw trommelen.
Ik stel het zeer op prijs dat u contact op wil nemen met mijn werkgever.
Maar op dit momend is het niet nodig want ben nu zelf ook thuis door ziekte. Zware griep en beginnende longontsteking helaas. Ik moest gisteren wel gelijk bij de arboarts op gesprek komen. En wat schetst mijn vebazing dat de arboarts door had gekregen van mijn werkgever dat mijn zorgverlof op was. Dit is totaal niet aan de orde want heb tot nu toe een keer zorgverlof gehad en dat was 6 jaar terug. Dus nu begrijp ik er niets meer van en ben zeer benieuwd naar de uitleg van HR.


Beterschap en indien nodig mag u altijd weer een vraag stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag