Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik sta op punt tijdelijk contract aan te gaan bij nieuwe werkgever. In contract is een concurrentiebeding en relatiebeding opgenomen. Is dit rechtsgeldig?

Beste vragensteller,

indien u een concurrentie- en relatiebeding ondertekent zijn deze in beginsel rechtsgeldig.

Beoordeel dit antwoord:

Een concurrentiebeding moet schriftelijk overeen worden gekomen. In zoverre is dit dus rechtsgeldig. De vraag is natuurlijk of het concurrentiebeding redelijk is: binnen welke straal vanaf de werkgever zou u niet meer werkzaam mogen zijn en voor hoe lang? Dit laatste geldt ook voor het relatiebeding.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zou gelden voor 1 jaar voor gehele provincie. Contract ook 1 jaar.


Of een dergelijk concurrentie- en relatiebeding redelijk is, moet worden beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden (wat voor werkzaamheden betreft het etc.). Mocht de kwestie uiteindelijk worden voorgelegd aan een rechter, zal hieraan worden getoetst.
Voor nu zou u de kwestie wellicht nog kunnen uitonderhandelen met de werkgever. U zou kunnen voorstellen de bedingen voor slechts een half jaar te laten gelden binnen een straal van bijvoorbeeld 10 kilometer.

Beoordeel dit antwoord:

Ik raad u af een concurrentiebeding te tekenen. Dit wordt ook niet voor niets verboden vanaf 2015 (bij tijdelijke arbeidscontracten)*. Een relatiebeding is een andere zaak. Dat u zich daar enige tijd aan verbindt is logisch en mag een werkgever ook van u verwachten.

*Hoofdregel is dat een concurrentiebeding alleen nog maar overeengekomen kan worden bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Uitzondering is dat er wel een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opgenomen kan worden, indien de werkgever gemotiveerd in de overeenkomst heeft aangegeven welk zwaarwichtig bedrijfsbelang er voor de werkgever bestaat voor het opnemen van een concurrentiebeding. Zonder deze (gedegen) motivering is het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd nietig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag