Stel vraag

Zakelijk


Ik wil graag het volgende weten:

Ik ben zzp-er. Als ik een andere zzp-er laat werken op een door mij aangenomen klus en er gebeurt iets dat onder een aansprakelijkheidsverzekering zou vallen. Wiens verzekering moet dan worden aangesproken?
Wie is verantwoordelijk? Dus stel de zzp-er die ik inhuur stoot een dure vaas om. Wie is daar dan verantwoordelijk voor, ik of hij?

In zo'n geval zal u als eindverantwoordelijke worden aangesproken door uw opdrachtgever. U kunt vervolgens de claim neerleggen bij uw verzekeraar en die gaat kijken of de door u ingeschakelde zzp er al dan niet op uw polis is meeverzekerd. Check uw polisvoorwaarden of ook door u ingeschakelde hulppersonen zijn meeverzekerd. Doorgaans geldt dat ondergeschikten wel zijn meeverzekerd. Derden niet. Indien de zzp er onder uw leiding en toezicht werkte en u deze zzp er van instructies heeft voorzien dan zal in de regel wel sprake zijn van een ondergeschikte en dan lift hij in beginsel mee op uw polis. Werkt de zzp er geheel zelfstandig dan is de kans groot dat uw verzekeraar de schade niet dekt. Hou er ook rekening mee dat zelfs bij dekking onder uw polis uw verzekeraar de schade weer kan verhalen op de door u ingeschakelde zzp er. Het voorbeeld van het omstoten van de vaas zou wel eens kunnen worden gezien als een daad die niet onder de normale werkzaamheden van de klus moet worden gezien en dus sowieso voor rekening en risico komt voor de door u ingeschakelde zzp er. Die doet er dus verstandig aan ook voor zichzelf een (bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag