Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is thuisblijven door tijdelijke gladheid een geldige redenen om iemand op staande voet te ontslaan?

Vanmiddag werd ik opgebeld door de eigenaar van mijn werk met de mededeling dat ik op staande voet ontslagen ben.
Sinds november 2020 ben ik werkzaam als Relationship Manager.
De situatie waarin ik mij nu bevindt:
Doordat ik afhankelijk ben om op de fiets naar kantoor te gaan, wat normaliter een rit is van 20 minuten, is dat door de huidige sneeuwval zeer gevaarlijk geworden, het werd zelfs aangekondigd om niet de weg op te gaan als dit niet echt noodzakelijk is.
Daardoor heb ik zondagmiddag contact gezocht met de plaatsvervangende leidinggevende en aangegeven dat indien de situatie niet verbeterde ik thuis zou werken, waarop geen bezwaar kwam, en aldus geschiedde.
Vanmorgen blijkt dat de situatie op de weg absoluut niet verbeterd is, waardoor ik om 07:50 nogmaals heb aangegeven om thuis te werken.
Terwijl ik aan het werk was, kreeg ik om 09:00 via de werk Skype een bericht van mijn werkgever. Waarom ik niet naar kantoor was gekomen.
Ik legde uit dat de situatie op de weg dusdanig slecht is (niet gepekeld) dat ik het te gevaarlijk vindt. Hierop werd ik op een niet zo nette manier verteld om direct naar kantoor te komen, desnoods lopend. Met de fiets doe ik er 20 minuten over, lopend hoogstwaarschijnlijk meer dan een uur, met het risico om uit te glijden. Op mijn vraag of ik gedwongen werd om te komen, werd afwijzend gereageerd, ik werd op kantoor verwacht. Mijn voorstel was om me dan te komen halen met de auto, maar dit werd op niet onmiskenbare wijze geweigerd.
Om om 14:51 werd ik telefonisch gebeld door mijn werkgever met de mededeling dat ik de gelegenheid had gekregen om naar kantoor te komen maar dit niet gedaan had en daardoor werk weigerde, met als gevolg op staande voet ontslag. Ik sloeg stijl achterover van dit bericht.
De werkgever gaf aan advies bij het UWV te hebben opgevraagd en dat het ontslag rechtsgeldig is, een bevestigingsbrief zou opgestuurd worden.
Nog nauwelijks van de schrik bekomen wilde ik een afdruk maken van de conversatie die mijn werkgever en ik hadden via de werk Skype om bewijs aan te voeren dat ik geen werk weigerde of onwelwillend was, helaas werd ik uit het totale netwerk (Skype en email systeem) gegooid, ik kan nu dus niet meer bewijzen wat er geschreven is.
Mijn vragen, kan ik stappen ondernemen om dit ontslag aan te vechten en zo ja, hoe?
Mijn werkgever geeft aan dat hij contact heeft gezocht met het UWV en dat het is bevestigd dat het ontslag rechtsgeldig is. Kan het zijn dat hij andere redenen heeft aangedragen, want hoe is het mogelijk dat in deze tijd van pandemie waarin thuiswerken juist wordt gestimuleerd en de onvoorziene weersomstandigheden waardoor tijdelijke gladheid een gevaar is om de weg op te gaan (lopend), geldige redenen zijn om iemand op staande voet te ontslaan? Hoe weet ik welke redenen hij aangevoerd heeft en hoe kan ik dit aanvechten?
Maakt het iets uit dat ik er sinds november 2020 werk en een contract heb gekregen voor 7 maanden (met automatische verlenging bij goedkeuring beider partijen?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet er een dringende reden zijn. De reden moet door de werkgever onmiddellijk en duidelijk aan u worden meedegedeeld. Binnen 2 maanden moet u het ontslag aanvechten bij de rechtbank. De gevolgen van een dergelijk ontslag zijn groot. Zo verliest u uw recht op een WW uitkering en transitievergoeding alsook uw recht op loon. Ik raad u aan om contact op te nemen met een advocaat. U kunt mij bellen voor een vrijblijvend gesprek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mevrouw Arikan,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie, zeer informatief.
Graag maak ik gebruik van uw aanbod voor een telefonisch consult, morgen middag, woensdag 10 februari als het u gelegen komt, om het eea toe te lichten.
Ik wens u een fijne avond.

Met vriendelijke groet,
Agnes Jonkman
0630081927



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag