Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ituatie: Ruim 20 jaar geleden hier komen wonen, gebouw met kantoren, winkels en 3 koopappartementen. Inmiddels zijn de kantoor- en winkelruimtes verhuurd aan een medisch centrum. Probleem is dat het fitnessgedeelte van de fysiotherapie op de eerste verdieping zit, grenzend aan mijn woonkamer; geluidsoverlast, het dreunt door… Er is een geluidsmeting geweest, maar omdat het hier om lage tonen ging, is hier geen norm voor. Wel begrip over het feit dat ik overlast heb. Volgens de verhuurder is er een speciale vloer aangelegd. Ben nu inmiddels 5 jaar verder maar het probleem doet zich nog steeds voor. Voorzitter van de Vve zegt hier geen partij in te zijn. Fysio zegt dat zij er alles aan hebben gedaan om overlast te voorkomen, (7 dagen in de week, van s’morgens 8 uur tot s’avonds 21.30 uur en in de weekenden wisselend, er wordt ook prive van de ruimte gebruik gemaakt). De eigenaar houdt zich op de vlakte, waardoor ik het gevoel heb hier alleen in te staan. Andere eigenaren van de appartementen hebben geen last omdat zij aan de andere kant van het gebouw zitten. Welke rechten/mogelijkheden heb ik nu nog?

Als de huurder en verhuurder stellen verder niets meer te kunnen doen en u nog altijd hinder ondervindt, dan is een gerechtelijke procedure de laatste mogelijkheid. De insteek van de vordering zal dan zijn dat u onrechtmatige hinder ondervindt door het gebruik van de bedrijfsruimte.

Beoordeel dit antwoord:

Er zijn allerlei soorten van burenoverlast, zoals lawaai, stank of rook. Enige hinder is toegestaan, maar onrechtmatige hinder niet. Wanneer hinder onrechtmatig wordt, hangt af van de ernst van de hinder en de duur ervan.

Als u een appartement heeft gekocht, zit u verplicht in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daar worden onder andere de huisregels van het appartementencomplex afgesproken. Als u last heeft van de buren in het complex, moet de VvE actie ondernemen. Zij kunnen de bewoner(s) een waarschuwing geven en als dat niet helpt, een boete opleggen. In het uiterste geval kunnen zij de bewoner zelfs het gebruik van de woning ontzeggen. Mocht dit alles niet baten, dan kunt u zelfs schadevergoeding eisen voor de overlast.

Beoordeel dit antwoord:

Voor zover de geluidsoverlast wordt veroorzaakt door contactgeluid met de vloer geldt het volgende. Vaak staat in de splitsingsakte of het toepasselijke reglement vermeld aan welke eisen er aan terzake de geluidwerendheid van (harde) vloeren in privé-gedeelten worden gesteld. Gezien de mate van geluidsoverlast, die u ondervindt, zal moeten worden nagegaan of de vloer aan deze eisen voldoet. Het is de taak van (het bestuur van de) VvE om er op toe te zien dat de vloeren overeenkomstig de gestelde eisen worden/gelegd en geen geluidsoverlast veroorzaken en om maatregelen te treffen indien dit niet het geval is.

Verder is het vraag of de ruimte naast u wel overeenkomstig de statutaire bestemming wel als fittnessruimte mag worden gebruikt. Met andere woorden heeft deze ruimte volgens de splitsingsakte een bestemming als bedrijfsruimte?

U zult in eerste instantie de verhuurder moeten aanspreken, omdat u door de geluidsoverlast in uw huurgenot wordt belemmerd. Hij dient vervolgens als eigenaar de nodige acties richting het bestuur van de VvE te ondernemen. Als u nog vragen heeft of rechtsbijstand in deze kwestie wilt, neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank jullie wel voor alle reacties. Hier kan ik wel iets mee.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag