Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn moeder is een aantal jaren geleden overleden en heeft in haar testament bepaald dat haar erfdeel opeisbaar is door de kinderen als vader weer een relatie krijgt en gaat samenwonen.

Nu heeft mijn vader inmiddels een lat-relatie, maar zijn vriendin staat (tijdelijk) ingeschreven op zijn woonadres omdat haar nieuwe woning nog niet is opgeleverd. Deze situatie duurt ongeveer 2 maanden. Ze staan wel ingeschreven met de functie "Woonadres".

Mijn vragen:
1. Als er in de tussentijd iets met mijn vader gebeurt, wat is dan de status van zijn nieuwe vriendin die (tijdelijk) op zijn woonadres ingeschreven staat ? Wat zijn haar rechten en wat zijn de rechten van ons, de kinderen?
2. Is het verstandig om hierin de notaris te benaderen over het testament van mijn moeder?

Ik denk dat het verstandig is de notaris te raadplegen over de interpretatie van haar testament

Beoordeel dit antwoord:

Ik zou nu het erfdeel opeisen omdat dat kennelijk ook kan bij het verkrijgen van een nieuwe relatie. Adhv die actie kunnen wellicht goede afspraken gemaakt worden over het voortgezet gebruik van de woning etc,.

Beoordeel dit antwoord:

De bepaling in het testament van moeder is gebruikelijk. De exacte redactie van het testament is van belang.Het zal in het testament wel iets anders staan dan zoals u het weergeeft. U stelt dat u vader een lat relatie heeft. Dat duidt op niet-samenwonen. Dat de vriendin van vader nu voor een korte periode bij hem in woont, in afwachting van haar eigen nieuwe huisvesting is niet met zekerheid te duiden als samenwonen in de zin van het testament. Als u vader komt te overlijden terwijl zijn vriendin bij hem woont, tijdelijk, kan het zijn dat zij een woonrecht heeft verworven voor een periode van zes maanden. Dat recht verbindt de wet aan samenwonen. De verdere gang van zaken hangt af van hetgeen uw vader eventueel in zijn testament heeft bepaald. Uw vader heeft daarin een grote vrijheid. Hij kan echter niet het erfdeel van de kinderen uit het versterf van moeder teniet doen. De vrijheid van uw vader wordt voorts ingeperkt door de zogenaamde legitieme portie. Dat is dat aandeel in zijn nalatenschap dat hij zijn kinderen niet kan ontnemen door schenkingen of erfrechtelijke bevoordelingen van derden. Als het goed is is na het overlijden van moeder een boedelbeschrijving gemaakt en zijn de erfrechtelijke aanspraken van de kinderen in haar nalatenschap vastgesteld.
Om u verder goed te kunnen adviseren is inzage in het testament nodig, het testament van moeder dus, voorts de boedelbeschrijving die opgemaakt zal zijn na het overlijden van uw moeder. Desgewenst kan ik u wel verder helpen als u over die stukken kunnen beschikken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik weet zeker dat mijn moeder in haar testament heeft bepaald dat de kinderen hun erfdeel mogen opeisen in de volgende gevallen: 3 wettelijke gevallen > bij faillissement of onder curatele stellen vader, bij opname vader in verpleeghuis. En ze heeft extra toegevoegd: in geval van nieuwe relatie mét samenwonen.
Er is feitelijk geen sprake van samen wonen. De vriendin heeft zich alleen in het GBA laten inschrijven op hetzelfde adres als mijn vader omdat ze nog geen eigen huis heeft en haar oude huis met haar ex is verkocht. Ze woont tijdelijk op een ander adres waar ze zich niet mag laten inschrijven. Er is dus sprake van een fictieve situatie. Maar ik ben bang dat ook deze fictieve situatie haar rechten geeft als er iets met mijn vader gebeurt.
De boedelbeschrijving ná het overlijden van mijn moeder ken ik niet.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag