Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn schoonvader is circa 4 maanden geleden overleden. Voor mijn schoonmoeder probeer ik nu alle financiële zaken te regelen. Onlangs is er bekend geworden dat mijn schoonvader een school van 60.000 euro had bij de belastingdienst. Hier wist niemand wat van. Navraag bij de belastingdienst wees uit dat ze eerst willen weten of de erfenis aanvaard is alvorens ze om tafel willen om tot een oplossing/ kwijtschelding te komen.
Mijn schoonouders hadden geen testament en waren in gemeenschap van goederen getrouwd.
Heeft mijn schoonmoeder nu automatisch de schuld van mijn schoonvader geërft? Kan de schuld/ erfenis, nu na 4 maanden nog geweigerd worden?
Mijn schoonmoeder moet rondkomen van een AOW die ze pas over 7 maanden gaat ontvangen. Afbetalen van deze schuld is dus onmogelijk.

Advies en/ of hulp zou zeer welkom zijn,

De schuld is in beginsel wel vererfd. Aan verwerping of beneficiaire aanvaarding is geen termijn gekoppeld. Deze actie kan echter niet als er al sprake is van een stilzwijgende zuivere aanvaarding. Onder omstandigheden kan in dat geval wel door de kantonrechter een machtiging worden gevraagd om alsnog beneficiair te aanvaarden. Bij twijfel of de nalatenschap positief of negatief is, kan het raadzaam zijn beneficiair te aanvaarden. Hier komen echter wel een aantal verplichtingen bij kijken. Voor een meer uitgebreid advies kunt u contact met mij op nemen

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het bovenstaande. De belastingschuld maakt onderdeel uit van de door het overlijden van uw schoonvader ontbonden gemeenschap van goederen en daardoor kan door de schuldeiser / belastingdienst verhaal worden genomen op alle bezittingen die uw schoonvader en schoonmoeder samen hadden/ hebben. Uitgaande van de meest voorkomende situatie dat er naast het gemeenschappelijk vermogen geen sprake is van een afgescheiden privé-vermogen aan de kant van uw schoonmoeder (dus vermogen dat geen onderdeel uit maakt van de huwelijksgoederengemeenschap), maakt het waarschijnlijk voor uw schoonmoeder wat betreft de belastingschuld niet uit of zij zuiver of beneficiair aanvaardt of verwerpt.
Zou zij verwerpen, dan moeten vervolgens de kinderen (dus ook uw man/vrouw) zich afvragen wat dit voor hen betekent. Immers aanvaarding (ook beneficiaire aanvaarding) maakt dan dat zij de positie van hun vader als schuldenaar van de Belastingdienst overnemen en dus aangesproken kunnen worden tot betaling. Zouden zij zuiver aanvaarden/hebben aanvaard, dan kan ook hun eigen vermogen tot verhaal voor de Belastingdienst dienen.
Kortom maak eerst een goede opstelling /beschrijving van de totale huwelijksgoederengemeenschap en de daarin begrepen nalatenschap en bespreek dan met alle erfgenamen (dus moeder en kinderen) en bij voorkeur onder begeleiding van een erfrechtdeskundige hoe de afwikkeling van deze mogelijk negatieve nalatenschap het beste kan plaatsvinden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag