Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever en ik zijn een vaststellingsovereenkomst overeengekomen. Het relatie- en non-concurrentiebeding van mijn arbeidsovereenkomst blijft van kracht voor 2 jaar. Wat houdt precies een relatiebeding in. Zou ik bijvoorbeeld bij de automatiseerder van de werkgever in dienst mogen treden? Het is geen concurrent, gewoon een serviceprovider. Of moet ik hier toestemming voor vragen? Wat als de werkgever aangeeft dat ze daar niet akkoord mee gaan? Wat als ik in dienst zou gaan, zonder het te melden en ze komen erachter?

Wat u wel en niet mag is afhankelijk van de omschrijving van het concurrentie en relatiebeding. Ik neem aan dat er een boete opgenomen is als u het verbod overtreed. Dat bent u dan kwijt en daarnaast kan de werkgever u in het ergste geval dwingen om te stoppen bij de nieuwe werkgever. Als u het concurrentie en relatiebeding aan mij toestuurt dan kan ik u desgewenst nader adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt de tekst van de bedingen ook hier plaatsen, dan kunnen verschillende juristen zich uitspreken zo u dit wenst.

Een relatiebeding is een contractuele bepaling waarin de werknemer zich verplicht geen relaties te onderhouden met zakelijke contacten en relaties van de ex-werkgever. Bij overtreding kan de ex-werkgever een boete opeisen die flink kan oplopen. Ik vind het belangrijk dat een relatiebeding zo duidelijk mogelijk is opgesteld, liefst met een lijst van de verboden relaties. Uit recente rechtspraak blijkt ook dat sociale media zoals linkedin schendingen kunnen opleveren.

In bijzondere gevallen kan een rechter het beding matigen of buiten werking stellen.

Ik adviseer u de vraag schriftelijk voor te leggen aan uw ex-werkgever en hem expliciet toestemming te vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik vind 2 jaar erg lang. De meeste rechters ook ;-). Is er verder nog een regio overeengekomen? Wist u dat wanneer u schade heeft omdat u niet in dienst kunt treden bij een nieuwe werkgever nadat de oude u heeft ontslagen, u deze schade waarschijnlijk kunt verhalen op de oude werkgever? Ik heb al vaker onredelijke bedingen (laten) ontbinden. Natuurlijk, afspraak=afspraak en normaliter kom je dus gewoon de contracten na, maar volkomen onredelijke bedingen houden geen stand.

Beoordeel dit antwoord:

Veel werknemers verkijken zich op de werking van een concurrentiebeding als deze en denken ten onrechte dat het in de praktijk wel zal loslopen. Feit is dat als u eenmaal zo'n beding heeft gesloten u er in beginsel gewoon aan kunt worden gehouden. Rechters hebben maar beperkte wettelijke mogelijkheden de werking te matigen en u maakt zich bovendien erg van die rechter afhankelijk. Er zijn in de gepubliceerde rechtspraak tal van voorbeelden te vinden waarin werknemers tegen hun verwachting in door de rechter (tot aan de Hoge Raad toe) bij overtreding aan zo'n concurrentiebeding toch werden gehouden aan forse boetebedragen.

Mijn advies is in de eerste plaats te onderhandelen over de tekst van deze clausule. Ik adviseer u aan te dringen op beperktere werking van de straal en nauwkeurige definitie van het soort activiteiten dat uw werkgever als concurrerend beschouwd. Ook kunt u voorstellen als alternatief een relatiebeding te sluiten (wat inhoudt dat u niet aan zijn relaties zult komen). Er is niets mis mee hierover met uw werkgever in discussie te gaan. U mag van uw werkgever verlangen dat hij hiermee redelijk om gaat. Desnoods gaat u niet met de vaststellingsovereenkomst akkoord.

Verder wijs ik erop dat u juridisch nog minder sterk staat als u akkoord gaat met dit concurrentiebeding via een vaststellingsovereenkomst in het kader van de beëindiging van uw dienstverband dan bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst. Bij het tekenen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst heeft de rechter meer vrijheid de werking te matigen (waarbij op grond van art. 7:653, lid 2 BW het juridische criterium "onbillijke benadeling" is) dan bij een vaststellingsovereenkomst (waarbij art. 7:653, lid 2 BW niet meer van toepassing is en u moet terugvallen op art. 7:904, lid 1 BW dat als criterium hanteert dat het beding onaanvaardbaar moet zijn naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid).

Als u instemt met dit beding in een vaststellingsovereenkomst heeft u hoe dan ook slechts zeer beperkte wettelijke mogelijkheden de werking van zo'n concurrentiebeding te laten matigen. U zult dan zelf naar de rechter moeten en de rechter ervan moeten overtuigen dat deze naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid "onaanvaardbaar" is. Rechters zijn niet per definitie in alle situaties ervan overtuigd (en al helemaal niet bij voorbaat) dat bij een welbewust getekende vaststellingsovereenkomst in het kader van de beëindiging van een dienstverband van een "onaanvaardbaar" beding sprake is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In vaststellingsov staat dat het relatie- en non-concurrentiebeding ook na beeindiging onverkort van kracht blijft gedurende 2 jaren na beeindiging.

In arbeidsov staan 3 punten:
Bij beeindiging van de dienstbetrekking door werknemer wordt werknemer gehouden aan concurrentiebeding. Zonder schriftelijke toestemming van werkgever is het wn verboden om gedurende een jaar na beeindiging in dienst van 3e dan wel als zelfstandige werkzaamheden te verrichten tbv bedrijven, personen welke ten tijde vd beeindiging relaties vd wg zijn dan wel tbv bedrijven of personen die met wg in enigerlei vorm samenwerken of hebben samengewerkt.

Het is wn eveneens behoudens schriftelijke toestemming vd wg verboden om binnen 1 jaar na beeindiging in dienst te zijn of enige relatie te hebben met bedrijven of personen ten behoeve waarvan wn werkzaamheden heeft verricht gedurende dienstverband bij werkgever.

Het is wn eveneens behoudens schriftelijke toestemming vd wg verboden om binnen 1 jaar na beeindiging personen die werkzaamheden verrichten of hebben verricht voor, dienstbetrekking hebben of hebben gehad met wg te bewegen het dienstverband te beeindigen en/of in dienst te nemen.

In het volgende artikel staat de direct opeisbare boete + het bedrag voor elke dag dat de overtreding voortduurt.


Het beding is erg ruim opgesteld. Tegenwoordig is zoals door collega van der Molen al aangegeven vaak een lijst met verboden relaties toegevoegd. Maar de kans dat de rechter het beding helemaal buiten werking stelt is denk ik niet erg groot. Het concurrentie en relatie beding zijn bedoeld om te voorkomen dat u hetzelfde werk gaat doen bij een concurrent en dan door gebruik maken van de relaties die u heeft opgebouwd bij uw oude werkgever die relaties meeneemt naar uw nieuwe werkgever. De vraag is dus of daar sprake van is. Zo ja dan is de kans groot dat de oude werkgever maar ook een rechter niet zal tornen aan het beding. Mocht u echter ander werk gaan doen bij een concurrent maar geen voordeel hebben van de contacten die u bij relaties van uw oude werkgever heeft opgebouwd dan wil uw oude werkgever en als die niet wil de rechter hieraan wel medewerken door het concurrentie en relatiebeding gedeeltelijk niet van toepassing te verklaren. Overigens is ook nog van belang hoe lang u gewerkt heeft bij uw huidige werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb 10 jaar gewerkt bij de werkgever en ga niet bij een concurrent werken, maar bij een serviceprovider van de werkgever, de automatiseerder. Het is totaal iets anders. Moet ik daar dan toestemming voor vragen? Omdat het wel om een 'relatie' gaat?


Dit is een beding dat je wel vaker ziet in detacheringsland. Het voorkomt dat detachees overlopen naar de inlener. U zei echter eerder dat het om 2 jaar ging, maar het blijkt steeds om 1 jaar te gaan. Waarom men nog moet melden dat het beding 2 jaar van kracht blijft en vervolgens het steeds over 1 jaar heeft, is mij onbekend (vaak gaat er met knippen en plakken dat soort dingen mis). Even in omgekeerde volgorde: de 3e gaat over het overhalen van collega's om elders te gaan werken. Dit hoort niet, dit doe je niet en is hiermee verboden (ook al volgens de wet, maar nu dus dubbel). De 2e is het voorbeeld dat een detaché bij de inlener gaat werken. Dit brengt de werkgever schade toe, hij heeft niet (voldoende) aan u kunnen verdienen. Ook dit is een beding dat stand zal houden. De 1e is de meest ruime. Alle relaties (niet alleen klanten, maar ook prospects, oud-klanten, leveranciers etc)) worden hier uitgesloten. Ook gaat het over werkzaamheden in de meest brede zin. In theorie zou u niet eens een oud-collega kunnen helpen de woonkamer te behangen.
De achterliggende gedachte is echter wel duidelijk. Daarom overleggen met de werkgever inzake de nieuwe werkgever en hiervoor ontheffing krijgen, dreigen met een schadeclaim wanneer hij niet akkoord gaat, vervolgens eventueel de rechter vragen te oordelen dat dit beding gematigd moet worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag