Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn woning staat dicht tegen een (drukke) 50 km/u weg. Het probleem is dat deze weg nogal uitdaagt om hier veel harder te rijden. Ik praat dan over overschrijdingen van vaak meer dan 50 km/u (dus 100+). Overdag valt dit nog enigszins mee maar vooral 's avonds en 's nachts gaat het helemaal los. Niet alleen personenwagens maar ook vrachtwagens rijden structureel veel te hard.

Ik heb in eerste instantie hiervan melding gemaakt bij mijn gemeente. Die geven echter aan dat ze hier niets aan kunnen doen en dat ze niet over handhaving gaan, met andere woorden. Pech voor u mijnheer!

Het primaire aanspreekpunt voor leefomgeving en beheer van wegen lijkt me de gemeente. Diezelfde gemeente heeft bepaald dat er op deze weg 50 km/u mag worden gereden. De huidige situatie beperkt ons in ons woongenot en ook over gezondheid is wel iets te zeggen. De gemeente is dus niet voornemens hier iets aan te doen.

Ik heb nog gevraagd of het dan de bedoeling is dat ik zelf ga investeren in drempels of flitspalen maar heb hier geen reactie meer op gehad :-)

Is het zo dat de gemeente aansprakelijk is hiervoor en de verplichting heeft dit te onderzoeken/actie te ondernemen? Of zijn er andere wegen te bewandelen?

De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de handhaving. Indien de gemeente niet reageert op de verzoeken van de omwonende om te handhaven kunt u de gemeente voor de rechter dagen, met het verzoek tot handhaving. Echter zou u ook eerst (eventueel onder begeleiding van een mediator) het gesprek aan te gaan en te kijken of u er gezamenlijk uit kunt komen. Mocht u verdere hulp en of advies wensen, mag u gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag