Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn zoon wil inzage in erfenis vader terwijl ik nog in leven ben kan hij dit eisen er was geen testament ik heb hier dan ook een erfrechtverklaring voor

Ik ga er van uit dat u de langstlevende echtgenoot bent. Dat u nu in leven bent lijkt mij evident.

De erfenis van uw overleden echtgenoot - of wat er dan van over is - is inderdaad pas opeisbaar als u bent overleden. U hoeft uw zoon geen inzicht in de erfenis te geven als u dat niet wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Bij een overlijden zonder testament is de wettelijke verdeling van toepassing, op grond waarvan de langstlevende echtgenoot alle goederen van de nalatenschap verkrijgt. De kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare vordering ter waarde van hun kindsdeel. Die vordering wordt pas opeisbaar bij uw overlijden.
U bent niet verplicht om zekerheid te stellen voor het kindsdeel en mag daar op interen. U bent vrij om over alle goederen van de nalatenschap te beschikken en u hoeft daarover geen verantwoording af te leggen.
Uw kind heeft wel recht op inzage van administratieve gegevens ten behoeve van het vaststellen van de hoogte van diens vordering. Hij kan om een boedelbeschrijving vragen, die een waardering moet bevatten van de goederen en de schulden van de nalatenschap. Er is dus wel recht op inzage, maar alleen van stukken per de datum van overlijden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag