Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Onze verslaafde broer, die sinds tientallen jaren geen contact met ons wilde, is deze week overleden. Wij, zijn drie zussen, hoorden nu, dat hij hoge schulden achterlaat, geen begrafenisverzekering had en ook dat hij getrouwd blijkt te zijn, maar geen kinderen heeft. Zijn vrouw is onvindbaar. Onze ouders en grootouders zijn al heel lang geleden overleden. Als wij, de zussen, de erfenis verwerpen, is het dan mogelijk dat onze kinderen en event. onze kleinkinderen zijn schulden erven? Of is het aan te raden dat zij ook zijn erfenis verwerpen?
Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Als u de erfenis verwerpt en uw kinderen zijn minderjarig dan wordt op grond van de wet geacht dat zij beneficiair aanvaarden dus alleen erven als er geen schuld is.

Beoordeel dit antwoord:

Als uw broer gehuwd was, is zijn vrouw in beginsel erfgenaam. Als zij zou verwerpen komt u in beeld als erfgenaam. Als u ook verwerpt komen uw kinderen in beeld, zij kunnen ook verwerpen en op die manier schuift de erfenis als het ware telkens door, tot het moment dat er geen erfgenamen meer te vinden zijn. In zo'n geval vervalt de nalatenschap uiteindelijk aan de Staat.
Ook als er (klein)kinderen minderjarig zijn kunnen hun ouders namens hen verwerpen, maar dan dan is wel de toestemming nodig van de kantonrechter. In dit geval lijken er goede redenen te zijn om te verwerpen. Nogmaals - als eerste is de vrouw van uw broer in beeld en schuldeisers moeten zich allereerst op haar gaan richten.

Beoordeel dit antwoord:

Ik las in uw vraag dat er geen begrafenisverzekering is. In aansluiting op de vorige antwoorden; u blijft als nabestaanden, los van of u de erfenis al dan niet verwerpt, op grond van de wet op de lijkbezorging nog wel aansprakelijk voor de - redelijke - kosten van de begrafenis.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag