Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op 2 juli 2017 ben ik 18 jaar oud geworden. Hiervoor heb ik mijn studiefinanciering aangevraagd. Ik kreeg een melding dat ik pas vanaf de maande oktober (3 maanden na mijn 18e verjaardag) studiefinanciering zou krijgen.
Nou werd mij verteld dat ik nog in het een kwartaal viel en mijn moeder dus kinderbijslag zou krijgen dat kwartaal en ik daarom geen studiefinanciering. Nou vertelde mijn moeder dat ze al een hele tijd geen studiefinanciering kreeg voor mij omdat ik teveel verdien. Mijn vraag, klopt het dan dat ik mijn studiefinanciering pas vanaf oktober krijg? En, heb ik niet recht op studiefinanciering op het moment dat ik 18 ben, dus dat ik nu 3 maanden niks heb gehad?

Ik ontvang graag reactie en alvast bedankt.

Het klopt inderdaad als u in juli, augustus of september jarig was.

Zodra je studiefinanciering krijgt, dan stopt de kinderbijslag (dus ook als uw moeder die niet uitbetaald kreeg vanwege uw inkomen). Het recht wordt beƫindigd. En inderdaad vanaf 1 oktober (peildatum).
Je krijgt dus geen financiering op grond van het feit dat je moeder in het 3e kwartaal 2017 nog recht zou hebben op kinderbijslag (ook al werd die niet uitbetaald vanwege uw inkomen), maar alleen vanwege dat je eerste studiefinanciering krijgt, in het eerste kwartaal nadat je 18 jaar oud bent geworden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor u reactie.

Krijg ik dan in oktober het bedrag dat is vastgesteld of krijg ik oook studiefinanciering van de maanden dat ik niks heb gehad?


U krijgt geen studiefinanciering met terugwerkende kracht. Dus alleen het bedrag dat is vastgesteld vanaf het moment dat je recht hebt, dus in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin je 18 jaar bent geworden. Dus als je jarig was op 2 juli, krijg je pas vanaf oktober studiefinanciering maar niet ook de bedragen in de vorige maanden.

Overigens ben ik er in mijn vorige reactie eigenlijk direct vanuit gegaan dat je een MBO opleiding doet, omdat je namelijk vermeldde dat je studiefinanciering hebt aangevraagd net voor je 18e verjaardag. En als iemand een MBO opleiding volgt, kan die pas stufi krijgen vanaf de 18-jarige leeftijd.

Of doe je een HBO/Universitaire opleiding? Dan is die 18-jarige leeftijd niet van belang.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag