Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Op een feest heeft mijn dochter zonder aanleiding een stoel tegen haar hoofd gekregen. Het is bekend wie de stoel gegooid heeft. Ze heeft daarbij veel bloed over haar kleding gekregen, het is dus de vraag of dat schoon te krijgen is. Daarnaast heeft ze boven haar oog drie hechtingen moeten laten zetten. In hoeverre dat blijvend zichtbaar is, is afwachten. Welke mogelijkheden zijn er voor aansprakelijkheidstelling en wie moet ik daarvoor in eerste instantie benaderen?

Allereerst hoe oud is uw dochter en hoe oud is de dader? Afhankelijk van de leeftijd van de dader kan u nog bij de ouders terecht. Is uw dochter 18 jaar of ouder dan zal zij zelf achter de schade aan moeten.

Voor wat betreft de kleding heeft u recht op schade van de dagwaarde. Dat is bij kleding altijd wat lastig te bepalen. U moet zich dan afvragen wat het kledingstuk had opgebracht als u het tweedehands had verkocht, dat geeft een redelijke indicatie.

Of de aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader het dekt is afhankelijk van het feit of het puur een ongeluk was of dat er sprake was van opzet. In dat laatste geval heeft u kans dat de verzekeraar de schade niet dekt en u dus rechtstreeks op de dader moet verhalen. Ik heb zo het vermoeden dat het hier ging om een gescheurde wenkbrauw, bloed heftig maar de blijvende schade aan het gezicht is meestal zeer gering en levert navenant dus slechts een geringe schadevergoeding op.

Kortom als u de dader wilt aanspreken dan kunt u hem of zijn ouders wellicht het beste eerst even bellen. Is dat geen optie dan kunt u hem/hen ook zonder gesprek schriftelijk aansprakelijk stellen met het verzoek dit door te zenden aan hun WA-verzekering. Was er sprake van mishandeling dan doet uw dochter er verstandig aan om aangifte te doen.
Of het sop de kool waard is,is aan u. Op puberfeestjes gebeuren weleens stomme dingen (getuige het litteken in de wenkbrauw van zoonlief). Ongelukjes gebeuren en als jurist/pubermoeder neem ik dan niet de moeite van bovenstaande wegen tenzij het heel bont was. Zou wel netjes aanbieden, mocht mijn kind de dader zijn, aan het slachtoffer om eventuele schade te vergoeden.

Praktische tip, bloed altijd met koud water uitwassen van warm water wordt het niet beter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn dochter is 16 jaar, zo ook de dader. Het litteken zit ongeveer 3 cm boven de wenkbrauw en zou dus zichtbaar zijn. Daarnaast was het een stoere, bewuste worp, de intentie was een ander te raken, helaas was mijn dochter de dupe.
De dader heb ik inmiddels telefonisch gesproken, zijn ouders bel ik vanavond.


Ik heb nog eens even gekeken op de schadevergoeding bij letselschade in het gezicht. Een klein maar zichtbaar litteken in het gezicht levert zo'n rond de €500 op aan smartengeld en een flinke hondenbeet €2000.

Als u er niet uitkomt kunt u contact opnemen met een letselschade advocaat. Vraag wel of het mogelijk is om een eerste gesprek te krijgen voor een inschatting van de zaak zonder kosten of tegen een gering bedrag. Anders kost het u meer dan dat het ooit gaat opleveren.

Beoordeel dit antwoord:

De kosten van de medische behandeling, waaronder evt. plastische chirurgie om de littekens tot het minimum te beperken zijn directe gevolgschade. Voor zover dit niet zou worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar, levert dit een claim op die veel hoger kan zijn dan de in NL altijd zeer beperkte claim uit hoofde van smartengeld.
Mijn advies is om na te gaan wat uw verzewkeraar dekt en een formele aansprakelijkheidstelling te laten versturen door een advocaat indien de schade groter is dan gedacht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is het daarvoor noodzaak dat er aangifte gedaan wordt bij de politie?


nee dat niet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag