Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op veel garantievoorschriften van producten vind je iets terug als 'for domestic use only' of 'alleen voor huishoudelijk gebruik'. Ik vroeg mij af wat het juridische verschil is tussen huishoudelijk gebruik en commercieel gebruik voor een bedrijf dat producten verkoopt.

Als iets voor huishoudelijk wordt verkocht, heb je dan minder garantierechten? Kunt u uitleggen hoe dit precies in elkaar zit?

Consumenten hebben doorgaans juist betere garantierechten dan bedrijven. Zo zijn bepaalde beschermingsbepalingen uit Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek dwingendrechtelijk van toepassing op de consumentenkoop. Het toevoegen van de term "for domestic use only" is bedoeld om te voorkomen dat de fabrikant op onredelijke gronden gehouden wordt om garantie te bieden. Een voorbeeld. Een klein koffiezetapparaat dat zwaar intensief en dagelijks wordt gebruikt in een koffiebar zal eerder kapot gaan dan wanneer het bij u in de keuken wordt gebruikt. Eigenlijk dient de koffiebar ook een professioneel voor de horeca geschikt apparaat aan te schaffen. Een apparaat dat bij normaal gebruik voor het doel waarvoor het geschikt is, wordt gebruikt heeft een bepaalde economische levensduur. Het is dan redelijk dat de fabrikant een nieuw apparaat moet geven aan de consument als het (te) snel kapot gaat. Dat wordt anders als het apparaat bedrijfsmatig wordt 'misbruikt'. Hopelijk kunt u met dit antwoord uit de voeten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag