Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rond het jaar 2000 is er een nederlandse stichting opgericht ter bescherming van investeerders in een buitenlands onroerend goed project. Over het jaar 2003 is er als laatste jaar een financieel verslag verspreid.
Mi zijn stichtingen ondermeer verplicht jaarlijks een financieel overzicht op te maken en te verspreiden onder deelnemers.
Enige maanden terug heb ik aan het bestuur verzocht om mij verslagen op te sturen. Tot op heden heb ik deze niet mogen ontvangen

Alle stichtingen (dus ook kleine stichtingen die geen onderneming drijven) zijn administratieplichtig ongeacht de vraag of de stichting belastingplichtig is voor de omzetbelasting (BTW) en/of Vennootschapsbelasting (VpB). Dit betekent dat de stichting gehouden is om van haar vermogenstoestand een zodanige administratie te voeren en de boeken en bescheiden te bewaren dat hieruit te allen tijde de rechten en plichten van de stichting blijken. Dit zal ook in de statuten van deze stichting staan. In de statuten zal ongetwijfeld meer informatie staan hoe en wanneer informatie aan de "deelnemers" moet worden verschaft. Een stichting heeft doorgaans alleen een bestuur. Kunt u mij meer informatie verschaffen over de deelnemers of de statuten? Dan kan uw vraag beter worden beantwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie. Naar aanleiding van uw reactie het volgende:
In de statuten heeft bij oprichting mi een bepaling gestaan over het periodiek informeren van de deelnemers. In de jaren 2003/2004 is een bestuursvoorstel in de algemene jaarlijkse vergadering door deelnemers geaccepteerd waarin werd goedgekeurd dat er geen jaarlijkse verslagen meer werden opgemaakt. Argument van het voorstel was bezuiniging. Het niet opmaken /verspreiden van een financieel overzicht (eenvoudige regelgeving) is mi in strijd met de wet.


Van statutaire regelingen of voorschriften kan/mag niet worden afgeweken. Zeker wanneer de statutaire regeling een uitvloeisel is van een wettelijke regeling. Men kan hier niet zomaar besluiten die statutaire regeling niet toe te passen of te veranderen. Dan had men de statuten moeten wijzigen (voorzover dat uberhaupt op dit punt mogelijk zou zijn geweest, maar dat betwijfel ik).
Het besluit van het bestuur is in strijd met de wet en dus nietig. Dit betekent dat de beslissing om geen jaarlijkse verslagen (in de vorm van een financieel overzicht) meer te maken geen gelding heeft en er dus alsnog verslagen moeten worden opgesteld en verschaft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Het lijkt erop dat het bestuur ten onrechte geen financiele verslagen stuurt naar deelnemers van de stichting. Ik ga nogmaals contact opnemen met het bestuur.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag