Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Tandarts aansprakelijk voor medische fouten?

Mijn tandarts heeft de ene medische fout na de andere gemaakt, waardoor ik uiteindelijk aan 2 tanden een wortelkanaalbehandeling moest ondergaan bij de Endodontoloog. Dit heeft niet alleen heel erg veel pijn en stress gekost, maar ik zit nu ook met een hoge rekening - kosten die niet nodig waren geweest als mijn tandarts mij meteen had doorverwezen naar de specialist. Een deel van de kosten wordt vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar, maar ruim 500 euro wordt niet vergoed. Dit bedrag wil ik verhalen op mijn tandarts. Mijn vraag aan u is hoe ik te werk moet gaan? En kan ik haar eventueel ook aansprakelijk stellen voor een schadevergoeding/smartengeld voor het onnodige lichamelijk en psychisch leed dat zij veroorzaakt heeft? Met vriendelijke groet, M.

Het spijt me te horen over uw situatie. In het algemeen kan een tandarts in Nederland inderdaad aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade als gevolg van medische fouten, want zoals iedere zorgverlener moeten zij zorgvuldigheid betrachten bij hun werk.

Begin met het documenteren van alle behandelingen, communicatie en kosten. Het is van belang om te bewijzen dat de tandarts mogelijk tekort is geschoten in zijn zorgplicht. U kunt overwegen om een klacht in te dienen bij de tandarts zelf. Hij of zij kan dan de gelegenheid krijgen om op uw klacht te reageren.

Als dat geen bevredigende reactie oplevert, of als de tandarts de klacht naast zich neerlegt, kunt u zich wenden tot de klachtenregeling van de tandarts, welke elke zorgaanbieder volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) moet hebben.

Is uw klacht dan niet naar behoren opgelost dan kunt u een formele klacht indienen bij de Geschilleninstantie waar de tandarts bij aangesloten is.

Mocht ook dit niet tot een bevredigend resultaat leiden en wilt u uw tandarts aansprakelijk stellen, dan is het raadzaam om juridische hulp in te schakelen. U kunt een letselschadeadvocaat inschakelen om u te adviseren over de te ondernemen stappen en uw kansen op succes.

Mogelijk kunt u inderdaad ook smartengeld vorderen, als u kunt aantonen dat u psychisch en lichamelijk leed heeft ondervonden als gevolg van de medische fouten. De omvang van de vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard en de ernst van het letsel en de gevolgen voor het dagelijks leven.

Het is raadzaam om in zo'n geval juridisch advies in te winnen bij een letselschadeadvocaat, omdat dit soort dingen erg complex kunnen zijn. Uw specifieke situatie, inclusief het precieze gedrag van uw tandarts en de impact van de fouten op uw leven, zal worden meegenomen in de beslissing."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Wat een vervelende situatie zoals ik gelezen heb. Uiteraard, is de tandarts aansprakelijk voor de geleden schade en gedane zaken. Als u contact met mij opneemt middels mailadres: groenewegenjuristen@gmail.com of middels dit platform dan kan ik u kosteloze juridische bijstand verlenen en voorzien van nadere informatie.

Gegroet, de heer Groenewegen, J.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vragensteller,

Heeft u mijn reactie van 6 december in goede orde ontvangen. Graag verneem ik nader van u.

Gegroet, de heer Groenewegen, J.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vragensteller,

Heeft u mijn reactie van 6 december in goede orde ontvangen. Graag verneem ik nader van u.

Gegroet, de heer Groenewegen, J.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag