Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tijdens mijn opleiding ben ik een contract aangegaan voor bepaalde tijd van de opleiding. Na de opleiding heb ik een nieuw contract aangeboden gekregen voor bepaalde tijd van 1 jaar.
Afgelopen maand heb ik mijn contract opgezegd nav een nieuwe job met betere voorwaarden en mijn huidige baan opgezegd.
Mijn vraag: Staat mijn werkgever in zijn recht om 1500,= euro opleidingskosten te factureren gezien mijn contract?

Onderstaand de artikelen uit mijn contract m.b.t opleidingskosten, letterlijk overgetypt vanaf mijn contract.

Artikel 15.
De werkgever betaald 100% van de opleidingskosten. Het gaat hier om de navolgende kosten: les-/collegegeld, boekengeld en reiskosten van en naar opleidingsinstituut op basis van openbaar vervoer vergoeding.
Vergoeding vindt enkel plaats aan de hand van facturen met betrekking tot de gemaakte kosten dan wel correct ingevulde declaratieformulieren.

Terugbetalingsverplichting, artikel 16.
Medewerker is gehouden de door werkgever betaalde kosten met betrekking tot de hierboven genoemde opleiding, aangevuld met lopende verplichtingen waaraan werkgever gehouden kan worden, en welke kosten geraamd zijn op een totaal bedrag van 500,- euro volledig terug te betalen, indien:
1. De arbeidsovereenkomst op verzoek van de medewerker wordt beëindigd
2. Het dienstverband op grond van een dringende reden zoals omschreven in artikel 677 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (ontslag op staande voet) wordt beëindigd.
3. De opleiding niet met goed gevolg is afgeloten door omstandigheden die aan de medewerker al dan niet te wijten zijn.

Tevens dient de medewerker voor iedere maand dat het dienstverband, na het voltooien of beëindigen van de studie, korter geduurd heeft dan 36 maanden, 1/36ste deel van de ingevolge artikel 4 toegekende tegemoetkoming te worden terugbetaald.
Een voorbeeld: een medewerker wil de organisatie verlaten 17 maanden na het behalen van diens diploma. Hij/zij dient dan 19/36 e deel van de opleiding......(Hier stopt artikel 16)

Artikel 4
1. Deze leer/arbeidsovereenkomst wordt aangegaan ten behoeve van het praktijkgedeelte van de beroepsopleiding tot einde opleiding.
2. gekoppeld aan deze leer/arbeidsovereenkomst wordt er een praktijkovereenkomst (POK) gesloten ten behoeve van de beroepspraktijkvorming van de beroepsbegeleidende leerweg.

U hebt getekend voor deze regeling in uw overeenkomst en de regeling is redelijk. U bent daarom gehouden tot terugbetaling van 24/36 deel van de opleidingskosten (uitgaande van vertrek 12 maanden na afronden opleiding), alsmede de volledige overige kosten (500 euro).

Beoordeel dit antwoord:

Als u de studiekostenregeling ondertekend heeft, bent u daaraan gebonden. De studieovereenkomst geeft u aan dat u (een gedeelte van) uw studiekosten aan uw werkgever dient terug te betalen indien u zelf uw arbeidsovereenkomst opzegt gedurende een bepaalde tijd na o.a. afronding van de studie (zoals in uw situatie het geval is).
Er zijn geen wettelijke bepalingen omtrent een studiekostenbeding, maar de Hoge Raad - het hoogste rechtscollege van Nederland - heeft wel in een arrest de criteria van een rechtsgeldig studiekostenbeding opgenomen. Een van de criteria is dat de terugbetalingsverplichting een glijdende schaal heeft. Dat betekent dat de hoogte van de terugbetalingsverplichting vermindert naarmate de tijd verstrijkt na het beëindigen van de opleiding. Die glijdende schaal heeft uw werkgever opgenomen in het studiekostenbeding. De hoogte van het bedrag dat u dient terug te betalen is derhalve afhankelijk van de vraag hoeveel maanden na beëindiging van uw opleiding uw arbeidsovereenkomst door uw opzegging eindigt.

Wellicht is het een mogelijkheid om met uw (eventuele) nieuwe werkgever afspraken te maken over de overname van de resterende studiekosten. Ik wijs u er dan wel op dat werkgevers hiertoe meestal alleen bereid zijn door het ondertekenen van een nieuw studiekostenbeding.

Ik hoop dat ik hiermee uw vraag voldoende beantwoord heb.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag