Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Twaalf jaar geleden is mijn vriend, vader van mijn 2 kinderen overleden. In zijn testament laat hij uiteraard zijn bezittingen na aan zijn kinderen. Tot de bezittingen hoort een door hem en mij samen gekocht huis waarvan ik het vruchtgebruik heb. Op het huis rust nog een hypotheekje van € 7500. Ik ben nu 60 jaar, de kinderen zijn het huis uit, en ik vind huis en tuin veel te groot voor mij alleen. Ik wil het huis verkopen en een klein appartement kopen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Ik ga er van uit dat u voor 50% eigenaar bent van de woning.

U kunt uw deel van de woning verkopen, maar het deel waarvan u het vruchtgebruik hebt niet. Uw kinderen zijn daarvan nu de 'bloot' eigenaar. Als u gaat verhuizen krijgen zij de volledige eigendom van de helft van de woning.

Als de kinderen nog minderjarig zijn is dat geen probleem, u heb als ouder met gezag immers het beheer over hun vermogen. Als de kinderen inmiddels meerderjarig zijn, zullen zij zelf moeten beslissen of ze hun deel van de woning al dan niet willen verkopen. Mogelijk geeft de rechter voor de verkoop vervangende toestemming, maar de opbrengst gaat dan wel voor 50% naar uw kinderen.

Algemeen wordt aangenomen dat u het vruchtgebruik (het recht dus) wel kunt verkopen of verhuren. De koper wordt dan voor 50% eigenaar en voor 50% vruchtgebruiker. Bij uw overlijden vervalt het vruchtgebruik en worden uw kinderen eigenaar van de helft van de woning.

Beoordeel dit antwoord:

Als de woning wordt verkocht eindigt niet het recht van vruchtgebruik. Het vruchtgebruik komt te rusten op wat in plaats komt van de woning - de verkoopopbrengst. Als met die verkoopopbrengst een nieuw appartement wordt gekocht komt daar weer het vruchtgebruik op te rusten. Dit heet zaaksvervanging.
Als u geen nieuw appartement koopt maar gaat huren dan blijft het vruchtgebruik rusten op het deel van de verkoopopbrengst dat aan de kinderen toekomt. Dat deel van het geld wordt dan meestal op een op naam van de kinderen gestelde rekening gestort, met aantekening van het recht van vruchtgebruik. De vruchten - de rente - zijn dan voor u.
Als de kinderen niet zouden meewerken dan is het mogelijk om bij de kantonrechter vervangende toestemming te vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag