Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Twee broers hebben jaren geleden het huis van hun vader samen op hun naam gezet. D vader is inmiddels jaren geleden al overleden. Beide broers betalen 50-50 de vaste lasten van het huis en beide broers wonen er niet. Broer 1 heeft profijt van het huis doordat hij er zijn auto hobby kan neerzetten, broer 2 heeft geen enkel profijt van het huis en is dit alleen maar een financiƫle last.

Hierdoor wilt broer 2 het huis ook verkopen. Broer 1 weigert dit echter en wilt zijn broer ook niet uitkopen.

Wat kan broer 2 nu doen om van het huis af te komen?

Broer 2 kan via een advocaat en de rechter een "machtiging tegeldemaking" krijgen. Hiermee kan broer 2 zelf de woning verkopen zonder medewerking van broer 1.

Beoordeel dit antwoord:

De woning is mede-eigendom van beide broers. Juridisch gezien wordt deze gezamenlijke eigendom aangeduid als een gemeenschap en de gerechtigden als deelgenoten. Over zaken die tot een gemeenschap behoren kan niet worden beschikt zonder medewerking en/of instemming van alle deelgenoten. Een verkoop is in beginsel alleen mogelijk met medewerking van de andere broer.

Daar staat tegenover dat een deelgenoot niet tegen zijn wil gedwongen kan worden deelgenoot te blijven. Iedere deelgenoot heeft te allen tijde het recht verdeling te vorderen, om op die manier te bewerkstelligen dat hij uit de gemeenschap treedt.

Als de andere deelgenoot gerechtigd wil blijven tot de woning zal dat er op neerkomen dat het deel van de andere broer moet overnemen. Zo niet, dan resteert slechts verkoop van het gezamenlijke goed en het verdelen van de opbrengst daarvan.

In het kader van een verdelingsprocedure kan de rechtbank worden gevraagd om de wijze waarop de gemeenschap zal worden verdeeld vast te stellen en daarbij een machtiging te geven zoals in de eerdere reatie genoemd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag