Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vrijlating medische urenbeperking bijstand

In 2014-2015 heeft de gemeente een arbeidsdeskundige en geneeskundige onderzoek laten uitvoeren. Uit dit onderzoek is gebleken dat er sprake is van medische urenbeperking (doorgaans uitgevoerd door UWV advisering, nu door een ander organisatie).

Vrijlating van arbeidsinkomsten medische urenbeperking is echter nooit toegepast.

Bij navraag, stelt de gemeente vast dat de medische urenbeperking niet toegepast kan worden omdat:
1. Artikel 31y alleen van toepassing is als je niet meer gaat werken, maar juist sprake is van afname van arbeid?
2. Geen officiële vaststelling van een medische urenbeperking is, maar slechts het vaststellen van de belastbaarheid voor loonvormend werk in die periode. En daarmee geen medische urenbeperking is vastgesteld.

Hebben de bovenstaande argumenten juridisch grond?
In hoeverre had de gemeente over dit proces informatie moeten verstrekken?
In hoeverre had de participant zelf kennis van zaken dan wel actie moeten hebben/ ondernemen inzake de medische urenbeperking?
Klopt het dat de gemeente bij te laat/ niet uitvoeren van een maatregel automatisch dient tegemoet te komen?

Artikel 31, lid 2, sub y van de Participatiewet bepaalt inderdaad dat er recht bestaat op inkomstenvrijlating, indien de bijstandsgerechtigde medisch urenbeperkt is. Ik raad u aan de gemeente schriftelijk te verzoeken deze inkomstenvrijlating toe te passen vanaf het moment dat de urenbeperking is vastgesteld (het rapport van het UWV) én u bijstand ontving. Indien nodig, kan ik u helpen met het opstellen van de brief.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie.

Het argument van de gemeente is juist dat er geen sprake is van een officiële vaststelling medische urenbeperking. Het onderzoek is ook door een ander kantoor i.p.v. het UWV uitgevoerd.
In de bijstandswet wordt duidelijk dat UWV een adviesorgaan is, waar de gemeente van af kan wijken. Echter hun verklaring is dat het niet officieel is vastgesteld.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat er wel sprake is van urenbeperking. Echter de gemeente stelt dat dit slechts het vaststellen van de belastbaarheid is voor loongevend werk en nooit sprake is geweest van een officiële medische urenbeperking.

Tot op heden weigeren ze concrete wetsartikelen aan te dragen, waarop zij hun uitspraak baseren.
Tevens weigeren ze hun procedure zichtbaar te maken, hoe ze dienen te handelen.

Ik ben dan ook benieuwd of de gemeente dit juridisch kan onderbouwen en/of zij niet nalatig zijn geweest en/of er sprake is van misleidende informatie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag