Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Waardering onderneming volgens wet?

Mijn broer erft het bedrijf van mijn vader. Deze is onlangs getaxeerd op 1.2 miljoen euro. Mijn broer zal wel een deel aan mij en mijn zus daarvoor moeten vergoeden. In het testament staat het zo beschreven:
"De waarde van de onderneming wordt in onderling overleg tussen de legataris en mijn erfgenamen vastgesteld. Hierbij wordt uitgegaan van de going concern waarde van de goederen op het moment van mijn overlijden. Als hierover geen overeenstemming kan worden bereikt, vindt de waardering plaats op de wijze als door de wet is voorgeschreven. Artikel 679 lid 1 Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering is dan van overeenkomstige toepassing. Ik verzoek de rechter een deskundige te benoemen."
Wat betekent 'de waardering op de wijze als door de wet is voorgeschreven'. Geldt dan de taxatiewaarde? Of gaat een rechter de going concern waarde bepalen?

Zoals u het schrijft is de onderneming door uw vader aan uw broer gelegateerd. Dat zal dan een legaat tegen inbreng van de waarde zijn, in te brengen in de nalatenschap. Het door u genoemde art. 679 is geplaatst in de afdeling van het betreffende wetboek dat gaat over de verdeling van de gemeenschap. Dat is in uw geval dan de nalatenschap. Het artikel regelt de benoeming van een deskundige door de kantonrechter als partijen het zelf niet eens worden over wie dat dan zou moeten zijn. Uit uw bericht begrijp ik dat er al een taxatie heeft plaatsgevonden, was dat een waardebepaling als going concern, zoals het testament voorschrijft?. Het artikel 679 schrijft zelf niet voor op welke grondslag moet worden gewaardeerd. Er bestaan (gecertificeerde) deskundigen die geacht kunnen worden om een waardevaststelling te kunnen verrichten. Als u zich niet kunt vinden in de uitgebrachte taxatie die op 1.2. miljoen uitkomt kunt u de kantonrechter vragen een deskundige te benoemen. De kantonrechter zelf houdt zich in geval van geschil tussen partijen alleen bezig met de benoeming van een deskundige, niet met de taxatie zelf.
Het is best wel ingewikkelde materie. Desgewenst kunt u mij over de kwestie nog een mail sturen met verdere informatie. Mail dan aan : vanderkolk@arsjuris.nl

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag