Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat betekent het wanneer een erfdienstbaarheid (in dit geval recht van overpad) " om niet "gevestigd wordt. Dit is in onderstaand situatie het geval.
Mijn erf is het heersende erf terwijl dat van de buurman het lijdende erf is. Nu moet de weg opnieuw geasfalteerd worden en wordt er van mij verwacht dat ik mee betaalt aan deze werkzaamheden. Concreet:
moet ik meebetalen aan het onderhoud en werkzaamheden aan deze weg die totaal niet mijn eigendom is, maar van de buurman.
Toen de erfdienstbaarheid gevestigd werd in 1995 heb ik de notariskosten gedragen. Voorts staat er in de akte geen enkele opmerking over het onderhoud van de weg.

Indien er sprake is van "om niet" betekent dit dat er geen tegenprestatie verschuldigd is, bijvoorbeeld in de vorm van een betaling of iets dergelijks. Kortom: het kost u niets om over de weg te komen en te gaan naar uw erf via het erf van uw buurman. U bent in beginsel wel verplicht op grond van de wet (zie ook artikel 75 Boek 5 BW) om bij te dragen in de kosten ten behoud van de erfdienstbaarheid. Eigenlijk moet u het onderhoud dus regelen en betalen. Het is dus redelijk een bijdrage van u te verlangen. Immers, uw maakt gebruik van de weg en van deze verbetering (asfalt) profiteert u ook. Maakt u samen gebruik van de weg dan is het raadzaam de kosten te delen (mandelig).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag