Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever werkt niet mee aan herstel van ziekte

Beste medewerker,

Ik heb een vaste baan en werk in het onderwijs en ik ben 13 jaar werkzaam bij mijn laatste werkgever. 11 september 2020 heb ik me ziek gemeld omdat er een langdurig conflict was met mijn werkgever (directeur). Ik maak hieronder een opsomming van de belangrijkste momenten vanaf 11 september.
11 sept: ziek melden
16 sept: tel. gesprek leidinggevende ( dit is niet degene waarmee ik in conflict ben). Ik vraag een gesprek aan bij de arbo.
17 sept: vacature geplaatst ivm langdurig zieke werknemer (ik heb de arbo arts nog niet gesproken).
23 sept: gesprek arbo arts
30 sept: verslag arbo arts waarin staat dat ik ziek ben ivm verstoorde werkverhoudingen. Advies: in gesprek treden en werkverhoudingen herstellen. Ik wil graag z.s.m. aan het werk nadat er een goed gesprek is geweest.
5 okt: tel. gesprek leidinggevende. Hij laat weten dat er geen gesprek met mediator komt en dat ik nooit meer zal terug keren op mijn werk. Hij wil mij elders plaatsen. Ik zeg hem dat ik ziek ben en dat ik graag een gesprek wil. Ik wil terugkeren in eigen werkzaamheden.
13 okt: Leidinggevende heeft toch een mediator gezocht.
28 okt: gesprek arbo. Ik ben zeer positief aangezien er eindelijk een gesprek met mediator gaat plaatsvinden. De arbo arts adviseert nogmaals het mediationtraject in te zetten en verwacht goede resultaten.
4 nov: kennismakingsgesprek mediator
8 nov: Directeur zegt het gesprek van morgen met mij en mediator af.
24 nov: Ik ga in gesprek met mediator en directeur. De directeur is boos en verlaat het gesprek na 10 minuten. Mediation is nu gestopt.
26 nov: ik bezoek mijn huisarts en vraag via pz een gesprek aan bij de arbo.
2 dec.: gesprek arbo. Advies: vervolggesprekken.
14 dec.: gesprek met leidinggevende en medewerker bestuur. Medewerker bestuur gaat ook gesprek aan met mijn directeur om te kijken hoe nu verder. Zij zal met mij contact opnemen in de eerste week van januari.
13 jan.: gesprek medewerker bestuur. Zij zal de directeur spreken en deze week nog laten weten hoe nu verder. Maar laat mij weten dat de directeur niet positief staat tegenover een oplossing.
15 jan.: Medewerker bestuur mailt dat ze de directeur heeft gesproken maar nog geen contact heeft kunnen leggen met leidinggevende. Dit zal ze maandag doen en dan contact met mij opnemen.
Heden: Van niemand meer een reactie gekregen.

In bovenstaand verhaal heb ik altijd medewerking verleend en in alle opzichten laten blijken dat ik graag snel weer aan het werk ga nadat er oplossingsgerichte gesprekken zijn geweest. De directie wil mij niet laten terugkeren in mijn functie. Ik heb de laatste tijd meer klachten gekregen omdat er niet meegewerkt wordt in het zoeken naar een oplossing. Ik word moedwillig tegengewerkt.

Ik verwacht dan ook dat er geen oplossing zal komen. Ze willen mij niet terug laten keren en zullen proberen om mij te ontslaan of elders te plaatsen. Mijn vraag is of ze recht hebben om mij te ontslaan of elders te plaatsen. Wat gebeurt er als ze niet mee werken aan mijn herstel? Wat gebeurt er als ik een jaar in de ziektewet zit? Zijn er stappen die ik kan ondernemen om dit wel tot een goed einde te brengen?
Ik hoop een reactie van u te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

In uw verhaal zie ik geen reden voor ontslag. Wel zal in het 2e jaar van arbeidsongeschiktheid naar de re-integratie in het 2e spoor (andere werkgever) moeten worden gekeken. Wanneer uw werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen levert kan uiteindelijk een loonsanctie volgen. In dat geval moet uw loon langer dan 2 jaar worden doorbetaald. Het lijkt erop dat er eens goed moet worden gekeken of uw werkgever de re-integratie goed heeft aangepakt. Desgewenst kan ik u daarbij helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag