Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wij hebben de woning per testament verkregen van mijn overleden zus, belast met recht van gebruik door partner. Deze heeft na vijf jaar aangegeven afstand te doen van dit recht,zodat de woning verkocht kan worden. Bij testament zijn mijn broer en ik aangewezen als bewindvoerders. Kunnen wij tezamen de verkoop regelen van de woning, of moet met alle erven broers en zussen ? Wij zijn met zeven zodat dit moeilijk word.

U bent wel bewindvoerder maar geen executeur-testamentair. Ik adviseer u om voor de afwikkeling van de erfenis een afspraak te maken met de notaris.

Dat zal toch moeten omdat de woning nu belast is met een vruchtgebruik. De eigendomsakte moet gewijzigd worden als de vruchtgebruiker het recht opgeeft.

Beoordeel dit antwoord:

U zult de bepalingen van het testament er op na moeten lezen welke bevoegdheden u heeft met betrekking tot de woning en in welke hoedanigheid (executeur of bewindvoerder of beide). Er is inderdaad een verschil in bevoegdheid tussen een executeur en een bewindvoerder. Als er sprake is van een bewind dan kan een vervangende machtiging worden verkregen via de kantonrechter als een onder bewind gestld persoon niet wil meewerken.

Er is een verschil tussen vruchtgebruik en een recht van gebruik en bewoning. Een recht van gebruik en bewoning eindigt als de woning metterwoon verlaten wordt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag