Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Zonneterras ca.2,5m hoog in achtertuin

Onze buren hebben achter in de achtertuin een plateau van ca. 2,5 hoog gebouwd dat gebruikt wordt om te zonnen. Hierdoor hebben ze ruim zicht op onze achtertuin en kunnen ze theoretisch mee kijken op onze televisie. Wij voelen ons daar erg ongemakkelijk bij, mag dit zo maar?
Mag ik als tegenmatregel een pergola op 2,3m hoogte op een paar cm van de erfgrens bouwen?

Uw buren gebruiken het plateau dus als een soort balkon-achtige constructie. Het kan best wel eens verboden zijn als het zo wordt aangemerkt. Ja u mag ook een bouwwerk of tuinmeubilair neerzetten tot die hoogte. De afstand tot erfgrens doet er niet toe.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

U geeft aan dat het best wel eens verboden zou kunnen zijn, waar hangt dat van af en wie bepaalt dat?


In de rechtspraak zou u of ik aanwijzing kunnen vinden, want een balkonconstructie is als het uitkijk geeft op achtererf verboden ( civiel ) en niet vergunningvrij ( omgevingsrecht). Wilt u dat ik dat onderzoek voor u uitvoer op beide rechtsgebieden?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wij zijn nu nog niet zover dat we een juridische strijd met de buren willen voeren, mocht het echter in de toekomst tot een serieus conflict leiden willen wij wel graag weten wat onze rechten zijn. Wij vinden het i.i.g. een vrij absurde situatie.
Eerst maar eens pergola bouwen en laten begroeien met een blauwe regen ofzo. Waarschijnlijk best mooi en anders waren we nooit op dat idee gekomen.


Uw buren veroorzaken onrechtmatige hinder door een onevenredig hoog terras in hun tuin. U zou aanspraak kunnen maken op het evenredig verhogen van de erfafscheiding/schutting tussen uw beiden tuinen om uw privacy te waarborgen maar daarmee zou u vanuit uw tuin tegen een hoge muur aankijken. Los van de vraag of dit verhoogde terras bestuursrechtelijk (gemeentelijke regelgeving) is toegestaan, kunt u zich civielrechtelijk tegen dit verhoogde terras verzetten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie, heb ik toch nog een vraag; is het ook zo dat als wij er nu niet direct een zaak van maken dit onze zaak in de toekomst zwakker maakt vanwege verjaaring.


De verjaring is wettelijk geregeld en wordt in beginsel niet zo snel beïnvloed door uw gedrag.
Maar voor een eventuele belangenafweging in een rechtszaak kan het wel een rol spelen. Het langer niet ageren tegen deze situatie kan dan zeker in uw nadeel werken.

Beoordeel dit antwoord:

Marcel heeft gelijk voor wat betreft de civiele situatie, de publieke situatie verjaart in principe niet, een terras op die hoogte is altijd vergunningsplichtig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag